Ρόουζ – 2011

Rose

 

του Martin Shermann

Η Ζωή Λάσκαρη ερμηνεύει το μονόλογο Rose του Martin Sherman σε σκηνοθεσία Adolf Shapiro.

«Αν έχεις ζήσεις τον πόλεμο και έχεις επιζήσει, σίγουρα δεν θα καταλάβαινες τι χρειάζεται η δημόσια εικόνα…» Rose.

Η Rose του Sherman είναι μια γυναίκα που ψάχνει τη θέση της μέσα στην οικογένεια, στο μέρος που μεγαλώνει και ζει, στον έρωτα και τις σχέσεις της. Απογοητεύεται και πεισμώνει, θλίβεται αλλά αγωνίζεται, ερωτεύεται ή συμβιβάζεται και μιλά με το γέλιο ή τις σιωπές της.

«Η Rose δεν είναι μόνο μια γυναίκα του Ολοκαυτώματος. Είναι επίσης η προσωποποίηση του αγώνα όλων των γυναικών, της νοικοκυράς, της εργαζόμενης, της συζύγου και της μητέρας, που στο ρου της Ιστορίας διεκδικούν τον ρόλο που τους αξίζει. Από την πρώτη στιγμή κιόλας που πήρα στα χέρια μου το έργο του Martin Sherman χάθηκαν στο σκοτάδι όλες οι υπόλοιπες υποψήφιες που μου έκλειναν θελκτικά το μάτι» σημειώνει η Ζωή Λάσκαρη για την ηρωίδα που θα υποδυθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η πρωταγωνίστρια δηλώνει για το σκηνοθέτη:

«Μετά από τον Βουτσινά, τον Κακογιάννη, τον Βολανάκη, η επιλογή του Adolf Shapiro ήταν ένα φυσικό επακόλουθο. Έχει σκηνοθετήσει τις σπουδαιότερες παραστάσεις μεγάλων κλασικών συγγραφέων όπως ο Chekhov, ο Ibsen, ο Brecht, ο Albee και ο Kleist κι έχει διδάξει θέατρο στα τμήματα υποκριτικής των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της Ευρώπης με επαίνους και βραβεία. Θέλω να πω με όλα αυτά πως πάνω απ όλα είναι δάσκαλος. Και η πρόκληση μπροστά στη Rose ήταν τεράστια. Δεν πρόκειται απλά για μία ερμηνεία. Πρόκειται για ένα ρόλο – σύμβολο που χρειάζεται εξονυχιστική μελέτη και ο Adolf Shapiro είναι αυτός που θα αποσυμβολίσει την ηρωίδα».

Σκηνοθεσία: Adolf Shapiro
Ερμηνεύει: Ζωή Λάσκαρη