Ο Ορφέας στον Άδη – 1994

13

του Tennessee Williams

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας

Το 1939 ο Tennessee Williams γράφει ένα δίπρακτο έργο με τίτλο Η μάχη των Αγγέλων και το 1957, με βάση το έργο αυτό και ορισμένους από τους χαρακτήρες του, γράφει τον Ορφέα στον Άδη, που παρουσιάζεται την ίδια χρονιά σε κεντρική σκηνή της Νέας Υόρκης.

Ο Tennessee Williams εμπνέεται από τον κλασικό μύθο του Ορφέα, που κατέβηκε στον Άδη να φέρει από τον κόσμο των νεκρών την αγαπημένη του Ευρυδίκη, όμως προτού βγει στο φως γύρισε να την κοιτάξει κι έτσι την έχασε για πάντα. Ο αρχαιοελληνικός αυτός μύθος, δημοφιλέστατος και στην Αναγέννηση, έγινε και θεατρικό έργο και όπερα, για να καταλήξει στις αρχές του 20ού αιώνα να γίνει ταινία από τον Κοκτώ (Ορφέας, 1926), θεατρικό έργο από τον Ανούιγ (Ευρυδίκη, 1941) και πάλι θεατρικό έργο από τον Τεννεσσή Ουίλλιαμς (Ο Ορφέας στον Άδη).

Η ηρωίδα του έργου Πριγκιπέσα ζει στον αμερικανικό Νότο παντρεμένη με τον γηραιό Τζέημπ, που είναι ιδιοκτήτης καταστήματος γενικού εμπορίου, το οποίο διευθύνει η νεαρή γυναίκα του. Στη μικρή τους πόλη έρχεται ο νεαρός Βαλ, που η Πριγκηπέσα προσλαμβάνει ως υπάλληλο στο κατάστημα. Ο παθιασμένος έρωτας των δύο νέων έχει άσχημη κατάληξη όταν ο Βαλ-Ορφέας προσπαθεί να πάρει μαζί του την Πριγκηπέσα-Ευρυδίκη, που τη σκοτώνει ο Τζέημπ-Πλούτων κρατώντας την για πάντα στον Άδη της μικρής τους πόλης.

Το έργο πλαισιώνεται από πολλά άτομα (γείτονες, φίλοι, πελάτες του καταστήματος) που σαν χορός αρχαίου δράματος παρακολουθούν και σχολιάζουν τις πράξεις των κεντρικών ηρώων.

Σκηνοθέτης: Βουτσινάς Ανδρέας
Σκηνογράφος/Ενδυματολόγος: Μανωλεδάκη Ιωάννα
Συνθέτης: Τσαγκάρης Γιώργος
Φωτιστής: Ταρκάσης Γιώργος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τριανταφυλλάκη-Πήττα Ελένη
Τεχνική επίβλεψη: Τριανταφυλλίδη Μένη
Βοηθός σκηνογράφου: Πρώιος Στέργιος
Βοηθός σκηνογράφου: Anthony Richard

Παίζουν:
Ηλιόπουλος Γιάννης (ΜΠΑΡΜΠΑ-ΠΛΕΖΑΝΤ)
Μούκανος Αλέξανδρος (Pee Wee Binnings)
Τρίπκος, Στράτος (Dog Hamma)
Σελβεσάκη Αρετή (Dolly Hamma)
Γαϊτανίδου Σμαρώ (Beulah Binnings)
Κομνηνού Φιλαρέτη (Carol Cutrere)
Κουρούδη Λένα (Vee Talbot )
Σεϊμένης Βασίλης (Valentine)
Λάσκαρη Ζωή (Lady Torrance)
Καζαντζίδης Χριστόφορος (Jabe Torrance)
Στυλιανού Χριστόδουλος (Sheriff Talbot )
Γιαννακάκος Γιώργος (Mr. Dubinsky )
Ντουμούζης Γιώργος (David Cutrere)
Καζάζη Στέλλα (Μις ΠΟΡΤΕΡ)
Παναγιάρης Γιώργος (ΠΟΛΙΤΕΣ)
Πήττας Ορέστης (ΠΟΛΙΤΕΣ)
Τσικνάρης Ανδρέας (ΠΟΛΙΤΕΣ)
Σαχινίδης Νίκος (ΠΟΛΙΤΕΣ)