Απεβίωσε ο Ανδρέας Βουτσινάς

8 Ιούνιος 2010
 8 Ιουνίου, 2010
Category: Agenda, Νέα

Απεβίωσε το πρωί της Τρίτης σε ηλικία 79 ετών ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης Ανδρέας Βουτσινάς, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

Γεννημένος στο Χαρτούμ του Σουδάν το 1931, ο Βουτσινάς σπούδασε υποκριτική και ενδυματολογία στη θεατρική σχολή του Old Vic του Λονδίνου, τη σχολή δραματικής τέχνης και τραγουδιού του Webber Douglas καθώς και στο Actors Studio της Νέας Υόρκης.

Εργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στο Μπρόντγουαιη σε ταινίες του Ηλία Καζάν, του Ζιλ Ντασέν αλλά και του Λικ Μπεσόν. Συνεργάστηκε με ηθοποιούς όπως η Τζέιν Φόντα, η Φαίη Νταναγουέι, ο Γουόρεν Μπίτι, η Αν Μπάνκροφτ, ο Μελ Μπρουκς, η Μελίνα Μερκούρη, η Ειρήνη Παππά, η Φανί Αρντάν.

Σκηνοθέτησε σειρά θεατρικών παραστάσεων στο εξωτερικό και την Ελλάδα- Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, Εθνικό κ.α – ενώ συνεργάστηκε με τους περισσότερους Έλληνες ηθοποιούς, από τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τον Νίκο Κούρκουλο, ως την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τη Ζωή Λάσκαρη.

Σκηνοθέτησε επίσης παραστάσεις αρχαίου δράματος που παρουσιάστηκαν στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Τελευταία του σκηνοθεσία «Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρρεν» του Μπέρναρ Σω στο θέατρο Ορφέας η σκηνή του οποίου φέρει τιμητικά το όνομά του.

Πήρε επίσης μέρος και στην τηλεοπτική σειρά του Κώστα Κουτσομύτη «Πρόβα Νυφικού».

Τελευταία επιθυμία του Ανδρέα Βουτσινά, όπως δήλωσε ο γιος του, Μάριος, ήταν η σορός του να αποτεφρωθεί και οι στάχτες να σκορπιστούν στην Επίδαυρο, ώστε, όπως με χιούμορ έλεγε ο αξέχαστος σκηνοθέτης, “οι κακοί ηθοποιοί που πηγαίνουν στον ιερό χώρο της Επιδαύρου να φτερνίζονται”.

Τη θλίψη της για το θάνατο του Ανδρέα Βουτσινά εξέφρασε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

“Ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός που το 1957 έγινε μέλος του Actors’ Studio, κατάφερε στη διάρκεια της πορείας του να ξεχωρίσει, σκηνοθέτησε περισσότερες από 130 παραστάσεις σε όλο τον κόσμο ενώ τα ονόματα με τα οποία συνεργάστηκε διεθνώς είναι ενδεικτικά του καλλιτεχνικού του μεγέθους… Η επιρροή του υπήρξε σημαντική, η προσωπικότητά του έντονη, η αγάπη και ο ενθουσιασμός για τo θέατρο και τον κινηματογράφο καθόρισαν τη ζωή του. Ο Ανδρέας Βουτσινάς υπήρξε για την παγκόσμια σκηνή πηγή αστείρευτης έμπνευσης, καλλιτεχνικής τόλμης και καινοτομίας” τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

skai.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *