Χείρα βοηθείας από τον κύριο Τομ Γουέιτς

8 Οκτώβριος 2010
 8 Οκτωβρίου, 2010
Category: Agenda, Νέα

Εχουν γίνει της μόδας οι πολυχώροι τέχνης το τελευταίο διάστημα. Διαρκώς πολλαπλασιάζονται. Ενθαρρυντικό νέο. Οχι μόνο γιατί όσο περισσότερες εστίες τέχνης δημιουργούνται τόσο το καλύτερο. Αλλά και γιατί, ειδικά αυτή την εποχή που όλοι μοιάζουν να «κουμπώνονται», μια αχτίδα αισιοδοξίας είναι πάντοτε καλοδεχούμενη.

Το PassPort, λοιπόν, είναι ένας νέος πολυχώρος στον Πειραιά. Για τη μουσική, το βιβλίο και το θέατρο. Θα φιλοξενεί συναυλίες τις Παρασκευές και Σάββατα με τους Γεωργία Συλλαίου, Παύλο Παυλίδη & The Β-Movies, Xaxakes, Μελίνα Ασλανίδου για αρχή.

Οι Πέμπτες είναι αφιερωμένες στη «μαύρη» μουσική, σε όλες τις εκφάνσεις της, ξεκινώντας με τις Sugahspank, Εύα Κοτανίδη κ.ά. Οι Δευτέρες και οι Τρίτες είναι αφιερωμένες στο θέατρο, με θεατρικά αναλόγια, μονόπρακτα και νέες ομάδες. Εναρξη με τη Ζωή Λάσκαρη. Θα παρουσιάσει το «Θεατρικό Αναλόγιο Μαλβίνα Κάραλη» και την επομένη, παρουσία της, θα προβληθεί μια παλιότερη ταινία της που η ίδια επέλεξε, η «Στεφανία». Την Κυριακή θα υπάρχει παιδικό θέατρο, με παραστάσεις που θα ξεκινούν από την πλατεία Κοραή και θα καταλήγουν στη σκηνή του PassPort.

Στο βιβλιοπωλείο του πολυχώρου θα πραγματοποιούνται λογοτεχνικές βραδιές. Ξεκίνημα με το αφιέρωμα του περιοδικού «Οδός Πανός» στη Ζυράννα Ζατέλη (20 Οκτώβρη), συνέχεια με τον Γιάννη Πετρίδη και τον Κώστα Ζουγρή και τα βιβλία τους (θα προβληθεί στις 27 Οκτωβρίου και το αφιερωμένο στο μουσικό παραγωγό ντοκιμαντέρ τής Νικόλ Αλεξανδροπούλου «Once in a lifetime») κ.ά. Την επιμέλεια των εκδηλώσεων στο χώρο έχει ο Γιώργος Χρονάς, ως σύμβουλος λόγου και τέχνης.

Το PassPort είναι η μετεξέλιξη του πρώην σινεμά «Χάι-Λάιφ». Στην πλατεία Κοραή βρίσκεται, σε ένα κτίριο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και αισθητικής, που μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό χώρο. Το εγκαινιάζει (σήμερα και αύριο) η Γεωργία Συλλαίου συνοδευόμενη από την Poison Band.

«Το χώρο δεν τον γνωρίζα», μας λέει. «Ηθελα να έρθει και στην Αθήνα ένα πρόγραμμα το οποίο παρουσιάστηκε λίγες φορές στη Θεσσαλονίκη. Και αίφνης βρίσκεται το PassPort, σε ένα γεωγραφικό στίγμα το οποίο ούτε καν φανταζόμουν. Πάντα το απρόοπτο είναι το καλύτερο».

Στην αφρόκρεμα της ποίησης

Το πρόγραμμα είναι ένα αφιέρωμα στον Τομ Γουέιτς. «Τον χρησιμοποιώ κι εγώ, αν και ο όρος “αφιέρωμα” φέρνει λίγο σε μνημόσυνο ή σε θλιβερές συνεστιάσεις κυριών με κομμωτηριακό μαλλί. Αλλά, πιστέψτε με, δεν πρόκειται για τίποτε απ’ όλα αυτά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποκλειστικώς συνθέσεις και ποιήματα του Τομ Γουέιτς. Παίζουμε μουσική και τραγούδια από τη νεανική του περίοδο, λίγα από την avant garde εποχή του (Swordfishtrombones, Black Rider κ.λπ.) και, κυρίως, από τη δική μου αγαπημένη εποχή του, την τωρινή. Ο Γουέιτς ανέκαθεν ήταν ποιητής, αλλά η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι τώρα πλέον ανήκει στην αφρόκρεμα της παγκόσμιας ποιητικής τέχνης. Επίσης, τα ηχοχρώματά του είναι κι αυτά διαφορετικά: πιο απλά και ταυτοχρόνως απίστευτα πρωτότυπα και αισθαντικά».

Είναι εύκολο να αποκρυπτογραφήσεις ποιος είναι ο αληθινός Τομ Γουέιτς;

«Το ποιος είναι ο αληθινός Τομ Γουέιτς, νομίζω ότι το γνωρίζει μόνον ο ίδιος. Ασχολήθηκα μαζί του -με συγχωρείτε, αλλά εδώ θα ήθελα να μιλήσω σε πρώτο πρόσωπο- διότι είναι από τους ελάχιστους μουσικούς, ποιητές, performers και ό,τι άλλο, που μετά από “κολοσσούς” τύπου Γκούσταβ Μάλερ, Γουίλιαμ Μπάροουζ, Ντιαμάντα Γκαλάς, Τόμας Μαν, Μαρία Κάλλας, Σάμουελ Μπέκετ και μερικούς άλλους, με έβαλαν σε ένα ασανσέρ το οποίο ανεβοκατέβαινε με ιλλιγγιώδη ταχύτητα, κάνοντάς με να ουρλιάζω και να κλαίω από οδύνη, σπαραγμό, αλήθεια, ομορφιά και τρέλα. Επίσης, ο Γουέιτς συνδέεται με μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο, αυτή του Μεσοπολέμου. Με ξετρελαίνει το κλίμα του Μεσοπολέμου, βουτάω βαθιά στα σκοτεινά έγκατά του, στα εφιαλτικώς ερωτικά ύδατά του και, όταν φτάνω στο κρίσιμο σημείο του… πνιγμού, ο Τομ Γουέιτς μού δίνει χείρα βοηθείας -και γοητείας- εν αγνοία του πάντοτε».

Ποιος Ελληνας καλλιτέχνης θεωρείς ότι μοιάζει με τον Τομ Γουέιτς;

«Ουδείς, ουδεμία, ουδέν. Ούτε κατά προσέγγισιν».

info: Καραΐσκου 119, πλατεία Κοραή, Πειραιάς. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6940-558558. Τιμές: 15 ευρώ όρθιοι με ποτό -20 ευρώ σε τραπέζι με ποτό. Ωρα έναρξης: 9.00 μ.μ.

enet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *