Ο Σαπίρο σκηνοθετεί τη Λάσκαρη

15 Φεβρουάριος 2011
 15 Φεβρουαρίου, 2011
Category: Agenda, Νέα

Με τον ρώσο σκηνοθέτη Αντολφ Σαπίρο θα συνεργασθεί η Ζωή Λάσκαρη την προσεχή θεατρική σεζόν: Θα ερμηνεύσει το προσεχές φθινόπωρο τον μονόλογο του Μάρτιν Σέρμαν «Ρόουζ» που θα παιχθεί στη Θεατρική Σκηνή που φέρει το όνομά της, στον Πολυχώρο της Αθηναΐδας. Παράλληλα, ο ίδιος θα παραδώσει σεμινάριο με τίτλο «Ανακαλύψεις του Στανισάφσκι …και το θέατρο του Τσέχωφ» _από τις 21ως τις 27 Μαρτίου (πληροφορίες 6944 607680, 6944 552641 / ή στο e-mail: mmaiks@gmail. com) .

Ο Σαπίρο που είχε έρθει την περασμένη άνοιξη στη χώρα μας με τον «Βυσσινόκηπο» γνώρισε τη Ζωή Λάσκαρη και αποφάσισαν να συνεργασθούν. Πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, ξεκίνησε τις σπουδές του στο Θεατρικό Ινστιτούοτο του Χάρκοβ και συνέχισε με σπουδές στη Μόσχα, στο Ανώτατο Εργαστήρι Σκηνοθεσίας της Μαρίας Κνέμπελ. Από το 1962 και για τριάντα χρόνια δούλεψε στη Λετονία όπου διηύθυνε το Θέατρο Νεολαίας της Ρίγας. Από το 1993 ο Σαπίρο άρχισε να εργάζεται ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης και παιδαγωγός _κυρίως στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, ενώ έχει υπογράψει σκηνοθεσίες στη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα, τις ΗΠΑ, την Πολωνία, το Ισραήλ, τηΓαλλία και τη Βραζιλία. Εχει διδάξει και παρουσιάσει σεμινάρια σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και όχι μόνον ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται μόνιμα στην Εσθονία. Το 2003 εξέλεγξη επίτιμος Διδάκτωρ του τμήματος Παραστατικών Τεχνών της Θεατρικής Ακαδημίας του Ταλλίν καθώς και του Κολλεγίου Καλών Τεχνών της πόλης Βιλιγιάντι. Στο ευρωπαϊκό θεατρικό φεστιβάλ της Ρώμης «Θέατρο στην οθόνη» κέρδισε το Grand Prix και το Χρυσό μετάλλιο για την ταινία «Η εφεύρεση του βαλς» βασισμένη στο βιβλίο του Β. Ναμπόκοφ. Είναι ο συγγραφέας πολλών θεατρικών έργων που ανεβαίνουν στην Ρωσία αλλά και στο εξώτερο καθώς βιβλίων.

Εκτός από τις πρόβες που θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι, ο Σαπίρο, μέσα από το εργαστήριο, επιδιώκει να περάσει στους συμμετέχοντες το μήνυμα για το αληθινό νόημα των ανακαλύψεων του Στανισλάφσκι καθώς και για τη σημασία τους στο θέατρο σήμερα. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου θα έχουν ταυτόχρονα θεωρητικό και πρακτικό χαρακτήρα. Η αποκάλυψη και η ερμηνεία των θέσεων του συστήματος Στανισλάφσκι θα συνοδεύονται από ασκήσεις υποκριτικής και από επεξεργασία αποσπασμάτων από έργα του Τσέχωφ. Ολα αυτά θα πρέπει να δώσουν μία απάντηση στην απλή ερώτηση «ποιος είναι ο Στανισλάφσκι και τι είναι το θέατρο του Τσέχωφ».

tovima.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *